David Twohy yönetmenliğinde 2000 yılı yapımlı bilim-kurgu uzay filmi. 40 yolculu bir uzay mekiği rotasında ilerlerken meteor yağmuruna tutulurlar ve 3 güneşli bir gezegene düşerler. Su keşfi esnasında terk edilmiş bir yerleşim bölgesiyle karşılaşırlar. Burada, bulundukları sistemin bir maketini görürler. Araştırma merkezi olduğunu anladıkları yerleşim yerinde numune tarihlerinin 22 sene öncesine ait olduğunu anlarlar. Maket üzerinde 22 senede bir güneş tutulması olduğunu anladıklarında, gezegenin tamamen karanlığa gömüleceğini fark ederler. Gezegenin yeraltında yaşayan yarasamsı uzaylı hayvanlar ile zifiri karanlıkta bir savaş başlar.
Vin Diesel dışında bu film izlenir miydi? Öyküsüne kapılıp belki izlenir. Vakit geçirmek için, belki aksiyon için izlenir. Onun dışında kurguda temele oturmamış o kadar çok şey bir arada kullanılmış ki artık rastlantıların akışına kendinizi bırakmaktan başka bir çareniz yok. Aksiyonu dışında izlettirecek pek bir şeyi de yok. Bilim-kurgudan ziyade bir aksiyon filmi olmuş. Gezegenlerin dib dibe olması ve kütlesel çekimin durumu, güneşlerin atmosfere etkisi bunun yanı sıra oksijen durumu (neyse ki filmin bir esnasında bir yerlerde oksijen miktarı -sanırım düşen mekik sayesinde- bi' konuşuldu) dayanaksız. Bunun dışında 22 sene (Dünya yılı) boyunca yeraltında yaşayan bu yarasa canavarların neyle beslendiği, ekolojik dengenin nasıl bir dengesizlikte olduğu gibi bir çok soru havada. Bunun yanı sıra, tutulma ensasında, bulundukları gezegene en yakın gezegenin güneşlerin önüne geliş hızını referans noktası alırsak ve araya giren gezegen büyüklüğünü de düşülen gezegen büyüklüğü ile aynı farzedersek çok da uzun bir gece olmaması gerekiyor. Bu gibi bir çok etmen bulunmaktadır.
Yarasa canavarlar ışıkta ölüyorlar ancak bizim hayatta kalanlarımız uzay gemiğinde yakacak hiçbir şey bulamıyor olsalar gerek ki, büyük bir ateş yakmaktan acizler. Bunun yerine ellerindeki ateş kaynaklarını el feneri niyetine kullanıyorlar.
Film, aksiyonu için ve de Vin Diesel için belki izlenir. Vin Diesel filmde Richard Riddick rolünü canlandırıyor ve bu karakterin geçmişi bir gizem teşkil ediyor. Bununla birlikte gözleri zifiri karanlıkta rahatlıkla görüyor. Hapse falan girmiş, o zaman yaptırmış galiba.
Ancak David Twohy, bu Riddick karakteri üzerinden birkaç iş daha yapmak istemiş. 2004 yılında The Chronicles of Riddick'te senarist olarak karşımıza çıkıyor. Daha sonra 2004 yılında bir kısa filmle Riddick devam ediyor. 2013 yılında bir kısa filmden sonra bir Riddick filmi daha mevcut. Bu Riddickleri de filmi izledikten sonra öğrenmiş oldum. Madem -farkında olmadan- başladık bir seriye devam ederim belki.
Seri için pek de iç acıcı olmayan bir başlangıç.
Son.